12 d'octubre: Día d'acció contra el núvol

english español german

Per què és el 12 d'octubre altre dia d'acció contra el Núvol?

El 12 d'octubre, les comunitats i individualitats implicades en l'Acció Contra el Núvol es (re)uneixen a les lluites en marxa contra les formes genocides, ecocides, y epistemicides d'opressió, extracció, esborrament i esgotament.

El 12 d'octubre marca la invasió transoceànica d'Abya Yala (també conegut com a Amèrica) i avui en dia moltes ho celebren activament com el "dia de la raça" o el "dia de la hispanitat" (sic). Les activistes han reivindicat aquest dia per a tenir presents les atrocitats del colonialisme, i, en el seu lloc, celebrar la resistència indígena i anticolonial: "Res a celebrar!"

El capitalisme colonial històric es construeix amb recursos i mà d'obra robats; també imposa lògiques i formes de pensar. El règim del Núvol capitalista d'avui depèn profundament de la continuació de cadenes globals d'extracció, explotació i despossessió.

Les infraestructures de xarxes globals segueixen les rutes establertes de les infraestructures imperials i colonials (les mateixes que estaven sent navegades el 12 d'octubre de 1492). En 2018 es va construir el primer cable de comunicacions submarí entre el continent africà i americà del sud.

El Núvol continua amb les maneres paternalistes euro/occidentals a través de la imposició d'un tecno-solucionisme en resposta a totes les dificultats: ecològiques, socials, econòmiques i epistèmiques.

El Núvol, com catalitzador de la tecnologia digital contemporània, és un monocultiu: és monocultural. Es basa en una narrativa central, principal, i única. D'aquesta manera, priva de les tecnodiversitats vernaculars, situades i específiques que són fonamentals per a la resistència i la supervivència.

L'expansió de les infraestructures computacionals i els dispositius cada vegada més barats comporta enormes costos ambientals a causa de l'extracció i l'abocament: El Núvol depèn d'enormes quantitats de minerals, aigua per a refredar, i energia per a fer funcionar centres de dades que consumeixen molta energia. Els beneficis del Núvol no hi tornen als esgotats llocs d'extracció. En canvi, els sistemes del capitalisme del Núvol s'apoderen de terres en tot el món per a llançar-hi els residus electrònics tòxics.

Les Big Tech / Grans Tenològiques estatunidenques ha superat als gegants energètics del Big Oil com ExxonMobil, BP, Chevron i Shell. El Núvol impulsa el capitalisme promovent el creixement i la despossessió, creant disparitats cada vegada majors entre els ultrarics i el rest.

La IA i les tecnologies algorítmiques en el Núvol estan fets per a alimentar el Núvol. En primer lloc, consumeixen recursos intensivament i requereixen un processament continuo, en línia, en el Núvol. En segon lloc, s'entrenen amb grans conjunts de dades que es recopilen sense el consentiment de les persones usuàries, en el Núvol. Finalment, però no per ser el punt menys important, la IA està esbiaixada per a donar prioritat als subjectes privilegiats: capaces, blancs, heterosexuals, homes, acomodats i angloparlants. Aquestes qüestiones no són un efecte secundari, sinó que funcionen exactament segons el previst.

El Núvol reorganitza el treball de forma que optimitza la mà d'obra precària. Trenca sindicats i externalitza tots els riscs i els costs de producció. Aquesta mà d'obra altament explotada i racialitzada possibilita les suposades meravelles de la IA i l'automatització del Núvol, però queda ocultada per les seves interfícies fluides i àgils.

El Núvol estén l'abast del capitalisme a tots els àmbits de la vida. Com sabem, el capitalisme es basa en l'explotació colonial i el racisme estructural.

El Núvol depèn del trasllat de les seves operacions fora del Nord Global, el que permet a les Big Tech evitar les regulacions legals, i extreure encara més dades. Com també les laxes lleis de protecció laboral van permetre les cadenes de producció fordistes globals encara existents, les laxes lleis de protecció al consumidor i de neutralitat de la xarxa permeten les infraestructures de captura encara més poderoses i intrusives del Núvol.

El Núvol recolza l'ampliació i fortificació de les fronteres en convertir-se en un requisit indispensable per a la vigilància selectiva per part dels estats nació i els seus règims fronterers assassins.

L'expansió de les infraestructures informàtiques fa que algunes vides siguin més còmodes al cost d'altres (recordem que darrere de Manchester hi estava Mississipi, i darrere de Catalunya hi estava Cuba). Atès que les logístiques colonials del Núvol estan molt ficades en les nostres butxaques en les nostres escoles, en els nostres col·lectius, hem de treballar encara més fort per a organitzar-nos contra l'opressió. La lluita anticolonial es creua amb l'acció en contra del Núvol; per això ens unirem a les accions organitzades el 12 d'octubre, i per això afegirem algunes més.

Sobre aquesta pàgina

Aquesta pàgina web multi-capçalera està allotjada i mantinguda asíncronament per una xarxa de xarxes:

Més informació